V současnosti se růžové víno těší v Česku velké oblibě. V roce 2008 byla přitom na jeho výrobu použita jen 2 % českých a moravských hroznů. V roce 2017 již 10,9 %, což je zároveň největší množství, které bylo v tuzemsku v historii na výrobu růžových vín použito.
Pro srovnání: do roku 2008 u nás byla dominantní výroba červeného a bílého vína. Růžové víno bylo chápáno jako okrajový produkt a jeho celkový objem výroby nebyl zaznamenáván. Avšak situace se začala měnit od roku 2009, kdy s propagací růžových vín začal Vinařský fond.
Růžové víno pije tři čtvrtiny dospělých
Z průzkumu Vinařského fondu vyplývá, že růžová vína pije 73 % dospělých, o něco častěji mladé ženy a třetina z celkového množství konzumentů tohoto druhu vína jej preferuje v letních měsících.
Je vhodné k lehčím pokrmům
Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, které se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Růžové víno je vhodné konzumovat s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné – ostatně obecně platí, že k lehčím pokrmům je vhodné lehčí víno.